به گزارش همشهری آنلاین، جنگنده جی-۲۰ و شنیانگ جی-۳۱ تنها هواپیماهای توربوفن نسل پنجم چین میباشند. شرکت چنگدو واقع در شهر چنگدو در کشور چین، فرایند ساخت و طراحی این جنگنده را برعهده دارد. از آنجاییکه سوخو-۵۷ از نظر رادارگریزی ضعیف عمل کردهاست، جنگندهٔ چنگدو جی-۲۰ سومین جنگندهٔ رادارگریز پس از جنگنده مافوق صوت و چندمنظوره لاکهید مارتین اف-۲۲ رپتور و جنگنده لاکهید مارتین اف-۳۵ لایتنینگ ۲ محسوب میشود.
قیمت یک فروند جنگنده از ۳۰ تا ۱۲۰ میلیون دلار متغیر است. نسخهای که تنها قابلیت پرواز داشته باشد، بدون تجهیزات جنگی و کابین جنگی به مبلغ ۳۰ میلیون دلار قیمتگذاری شدهاست و نسخه فول آپشن آن نیز به قیمت ۱۲۰ میلیون دلار فروخته میشود. در این بازهٔ قیمت، مدلهای دیگری بسته به میزان تجهیزات ارائه شدهاند. مدل دوسرنشین این جنگنده نیز در دست طراحی و ساخت است.
معرفی
چنگدو جی-۲۰ یک هواپیمای جنگندهٔ تک سرنشین و ازهواگردهای جنگنده نسل پنجم جهان، پنهانکار و دو موتوره است که در گروه صنایع هوایی چنگدو چین برای ارتش آزادیبخش خلق طراحی شدهاست. این جنگنده که به منظور برتری هوایی ساخته شده، نخستین پروازش را در ۱۱ ژانویه ۲۰۱۱ انجام داده و تا سال ۲۰۱۹ تعداد هشت پیشنمونه از آن ساخته شده و در ماه اکتبر ۲۰۱۹ تعداد ۲۸ فروند جنگنده عملیاتی به خدمت نیروی هوایی چین درآمدند.
پروژهٔ تولید هواپیمای نسل پنجم در دهه ۱۹۹۰ میلادی آغاز شد و در سال ۲۰۰۲ بهطور رسمی کلید خورد. در مناقصه و رقابتی که در سال ۲۰۰۸ بین شرکتهای چنگدو و شنیانگ برگزار شد، جنگندهٔ جی-۲۰ ساخت شرکت چنگدو با شکست دادن جنگندهای از شرکت شنیانگ پیروز شد و به این صورت شرکت چنگدو توانست قراردادی را با نیروی هوایی چین امضاء کند.
در سال ۲۰۱۱ نخستین پیشنمونه آزمایش شد و تواناییهای آن در سرعتهای بالا بررسی گردید. در دورهٔ آزمایشی پیشنمونهها، تغییرات بسیاری در بخش اندازهٔ ورودی هوای موتور، کاهش بازتاب راداری در بخش ورودی هوا (intake) انجام شد. همچنین در سال ۲۰۱۴ پایدارکننده عمودی این هواپیما از نو طراحی شد. مواردی همچون پاد هدفگیری پیشرفته (Litening) برای هدایت موشکهای هدایتشوندهٔ نقطهزن بهکار رفت و همچنین شش حسگر فروسرخ پَسیو در اطراف هواپیما نصب شدند.
شناسنامه چنگدو جی-۲۰
- خدمه: یک (خلبان)
- طول: ۲۰٫۴ متر (۶۶٫۸ فوت)
- پهنای بال: ۱۳٫۵ متر (۴۴٫۲ فوت)
- مساحت بالها: ۷۸ متر مربع (۸۴۰ فوت مربع)
- ظرفیت سوخت: ۲۵,۰۰۰ lb
- پیشرانه هواگرد: ۲ عدد ساترن افام۲, ۱۴۵ کیلونیوتن (۳۳٬۰۰۰ پوند-نیرو) با پسسوز
- پیشرانه هواگرد: ۲ عدد دابلیو اس ۱۰ سی، ۱۴۷ کیلونیوتن (۳۳٬۰۰۰ پوند-نیرو) با پسسوز
- پیشرانه هواگرد: ۲ عدد دابلیو اس ۱۵ (در دست ساخت است) , ۱۸۰ کیلونیوتن (۴۰٬۰۰۰ پوند-نیرو) با پسسوز
- بیشینه سرعت: ماخ ۲+
- بُرد: ۶٬۰۰۰ کیلومتر (۳٬۷۲۸ مایل؛ ۳٬۲۴۰ مایل دریایی)
- بُرد رزمی: ۲٬۰۰۰ کیلومتر (۱٬۲۴۳ مایل؛ ۱٬۰۸۰ مایل دریایی)
- حداکثر ارتفاع: ۲۰٬۰۰۰ متر (۶۶٬۰۰۰ فوت)
- حد شتاب جی: +۹/-۳
- بارگیری بال: ۳۴۰ کیلوگرم بر متر مربع (۶۹ پوند بر فوت مربع)
- تعداد ساختهشده ۱۵۰ فروند (تا سال ۲۰۲۱)
- هزینه هر فروند متغیر از ۳۰ تا ۱۲۰ میلیون دلار
نظر شما